Bananowiec - tort lub placek

dodano: 2014-04-16 14:42 | aktualizacja: 2015-01-25 19:33
autor: Anna Kawalec | źródło: inf.wł.

tort Przedstawiamy Państwu kolejny przepis, który nadesłała p. Katarzyna z Bochni. Tort wygląda znakomicie. Jak zapewnia nasza czytelniczka, tort jest bardzo pyszny i lekki. Szczególnie uwielbiany przez dzieci. Według nadesłanej informacji, przygotowała go na urodziny dla swojej 4-letniej chrześnicy.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Składniki na biszkopt:
4-5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki kartoflanej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania biszkoptu:
Ubić białka na pianę, dodać cukier i miksować. Następnie dodać żółtka, wciąż miksując. Na końcu wsypać powoli wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia dalej miksując, do uzyskania jednolitej masy biszkoptowej. Powstałą masę wylać na formę. Piec w 180 stopniach, ok. 20-25 min. (na złocisty kolor).



Składniki na masę bananowa i białkową:
1 kostka masła lub margaryny
1 i 3/4 szklanki cukry pudru
1 kg bananów
2 galaretki cytrynowe
3 jajka
owoce do przybrania wg uznania

Sposób wykonania mas:
- masa bananowa:
Masło utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać żółtka i ucierać.



Banany zmiksować i dodawać po łyżce do ucieranej masy.



Galaretki cytrynowe rozpuścić w ilości wody potrzebnej do rozpuszczenia 1 galaretki. Ugotowaną galaretkę rozlać do dwóch szklanek i ostudzić, ale żeby była płynna.



Jedną szklankę schłodzonej galaretki dodać do masy bananowej, dokładnie wymieszać. Można dodać do masy pokrojone kawałki bananów. Całość wylać na upieczony i wystudzony wcześniej spód biszkoptowy.



- masa białkowa:
Ubić pianę z 3 białek, dodać 3/4 szklanki cukru pudru oraz drugą szklankę galaretki cytrynowej. Można dodać wcześniej przygotowaną (zastygniętą) galaretkę pokrojoną w kostkę - będzie bardziej kolorowo. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę białkową wylać na zastygniętą masę bananową.







Przybrać wg własnego uznania (np. ułożyć na wierzch owoce i zalać galaretką lub tak jak na załączonych fotografiach - wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i okoliczności).
Poniższe foto przedstawia tort bananowy przystrojony bitą śmietaną owocami i drażetkami - lentilki.



Bananowiec można wykonać zarówno w formie tortu jak i w prostokątnej blaszce jako placek. 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zapraszamy wszystkich czytelników portalu www.bochniaisol.pl do przysyłania sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami, które zamieścimy w kąciku kulinarnym. Być może uda nam się wykreować regionalną potrawę bocheńską.

Najciekawsze przepisy opublikujemy na łamach portalu oraz w książce kucharskiej.

Przepisy prosimy przesyłać na e-mail: redakcja at bochniaisol.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Kącik kulinarny
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Gimbal ręczny FeiyuTech AK2000

FeiyuTech AK2000 to następca gimbala a1000. Maksymalny udźwig stabilizatora -...

1 790 zł Więcej...

Konwerter Unicable II Inverto 32 tunery (5278) ULTRABOX

Konwerter Unicable II marki Inverto pozwala na jednoprzewodową (szeregową) transmisję...

239 zł Więcej...

Mini PC Android Zidoo X20

Mini PC odtwarzacz sieciowy z Android 6.0 (bez sklepu play)...

2 150 zł Więcej...