Przedstawiamy Państwu kolejny przepis, który nadesłała p. Katarzyna z Bochni. Tort wygląda znakomicie. Jak zapewnia nasza czytelniczka, tort jest bardzo pyszny i lekki. Szczególnie uwielbiany przez dzieci. Według nadesłanej informacji, przygotowała go na urodziny dla swojej 4-letniej chrześnicy.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Sposób wykonania biszkoptu:
Ubić białka na pianę, dodać cukier i miksować. Następnie dodać żółtka, wciąż miksując. Na końcu wsypać powoli wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia dalej miksując, do uzyskania jednolitej masy biszkoptowej. Powstałą masę wylać na formę. Piec w 180 stopniach, ok. 20-25 min. (na złocisty kolor).
Składniki na masę bananowa i białkową:
1 kostka masła lub margaryny
1 i 3/4 szklanki cukry pudru
1 kg bananów
2 galaretki cytrynowe
3 jajka
owoce do przybrania wg uznania
Sposób wykonania mas: - masa bananowa:
Masło utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać żółtka i ucierać.
Banany zmiksować i dodawać po łyżce do ucieranej masy.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w ilości wody potrzebnej do rozpuszczenia 1 galaretki. Ugotowaną galaretkę rozlać do dwóch szklanek i ostudzić, ale żeby była płynna.
Jedną szklankę schłodzonej galaretki dodać do masy bananowej, dokładnie wymieszać. Można dodać do masy pokrojone kawałki bananów. Całość wylać na upieczony i wystudzony wcześniej spód biszkoptowy.
- masa białkowa:
Ubić pianę z 3 białek, dodać 3/4 szklanki cukru pudru oraz drugą szklankę galaretki cytrynowej. Można dodać wcześniej przygotowaną (zastygniętą) galaretkę pokrojoną w kostkę - będzie bardziej kolorowo. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę białkową wylać na zastygniętą masę bananową.
Przybrać wg własnego uznania (np. ułożyć na wierzch owoce i zalać galaretką lub tak jak na załączonych fotografiach - wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i okoliczności).
Poniższe foto przedstawia tort bananowy przystrojony bitą śmietaną owocami i drażetkami - lentilki.
Bananowiec można wykonać zarówno w formie tortu jak i w prostokątnej blaszce jako placek.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zapraszamy wszystkich czytelników portalu www.bochniaisol.pldo przysyłania sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami, które zamieścimy w kąciku kulinarnym. Być może uda nam się wykreować regionalną potrawę bocheńską.
Najciekawsze przepisy opublikujemy na łamach portalu oraz w książce kucharskiej.
Przepisy prosimy przesyłać na e-mail: redakcja at bochniaisol.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.