„Krakersiak” - placek bez pieczenia

dodano: 2014-03-10 15:45 | aktualizacja: 2015-01-25 19:35
autor: Anna Kawalec | źródło: inf.wł.

krakersiak Kolejny przepis, który prezentujemy pochodzi od Małgorzaty z Bochni. Wykonanie tego placka jest bardzo łatwe i szybkie. Placek może powstać w czasie 1 godziny. Nade wszystko „Krakersiak” jest bardzo pysznym, lekkim plackiem na każdą okazję. Uwielbiają go, tak starsze jak i młodsze łasuchy słodkiego deseru.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Składniki:
  • 3 paczki krakersów
  • 1 l mleka
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 kostka masła
  • 10 dkg płatków migdałowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 2 op. śmietan fix -u

Sposób wykonania:

Puszkę z masą krówkową wstawić do wody i gotować około pół godziny, aby była rzadsza i łatwo się rozsmarowała. Uprażyć migdały.



Ugotować budyń: z 1 l mleka odlać 1 szklankę, pozostałą część zagotować z cukrem. Do szklanki mleka dodać budyń, mąkę, żółtka i jajko, wszystko zmiksować. Do gotującego się mleka z cukrem dodać powstałą zmiksowaną masę, ugotować jak budyń.

Następnie budyń pozostawić do przestudzenia, jednak nie do całkowitego wystygnięcia. W czasie studzenia budyniu wyłożyć spód blaszki krakersami. Zmiksować masło i dodawać jeszcze ciepły budyń. Powstałą masę (jeszcze ciepłą) wyłożyć na krakersy. Na masę ponownie położyć warstwę krakersów i posmarować kajmakiem kakaowym i to przykryć trzecią warstwą krakersów.



Wszystko odstawić do schłodzenia. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch placka, równomiernie rozprowadzić i posypać prażonymi migdałami.





Smacznego !

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zapraszamy wszystkich czytelników portalu www.bochniaisol.pl do przysyłania sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami, które zamieścimy w kąciku kulinarnym. Być może uda nam się wykreować regionalną potrawę bocheńską.

Najciekawsze przepisy opublikujemy na łamach portalu oraz w książce kucharskiej.

Przepisy prosimy przesyłać na e-mail: redakcja at bochniaisol.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Kącik kulinarny
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Antena Fuba DAA 110A jasnoszara

Fuba DAA 110A to profesjonalna, włoska antena offsetowa. Łatwa w...

649 zł Więcej...

Nagrywarka UHD Velocap Tbox Deluxe

Urządzenie pozwalające na nagrywanie ze źródła HDMI lub AV materiału...

850 zł Więcej...

Antena Televes Ellipse UHF

Antena Televes Ellipse kierunkowa do stabilnego odbioru UHF (DVB-T) z...

379 zł Więcej...