Tort orzechowy „Genowefa”

dodano: 2014-03-08 20:04 | aktualizacja: 2015-01-25 19:35
autor: Małgorzata Woźny | źródło: inf. wł.

tort orzechowy Proponujemy skorzystać z przepisu na tort orzechowy, który nadesłała czytelniczka naszego portalu. Tort ten pochodzi z przepisu jej mamy Genowefy. Jest on troszkę inny niż zwykle się to robi. Upieczony jest z samych białek pozostałych po pączkach - bardzo pulchny i smaczny. Można go zrobić z innymi masami. Proponujemy, tak jak w nadesłanym przepisie - z masą czekoladową i adwokatową.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Składniki na ciasto:
  • 30 dkg orzechów
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 15 białek lub12 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania spodów tortowych:



Wszystkie składniki na ciasto podzielić na 3 części, ponieważ pieczemy 3 placki. Do 1. części zmielonych orzechów dodać jedną część bułki tartej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i ubijać dalej. Do piany wsypać orzechy z bułką i proszkiem, wymieszać, wylać na blachę i piec ok. 20 min. w temp 200oC - ciasto jest upieczone kiedy odchodzi od brzegów tortownicy.





Tak samo upiec 2 następne placki.

Składniki na masę budyniową:
  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego na 1/2 l mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko całe i 2 żółtka
  • 1,5 kostki masła


Dodatkowe składniki do masy czekoladowej:
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki masła
Dodatkowe składniki do masy adwokatowej:
  • 3/4 szklanki adwokatu
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania mas:

Z 1 l mleka odlać szklankę, mleko zagotować z cukrem. Mąkę, budyń, jajko i żółtka zmiksować z 1 szklanką mleka. Zmiksowaną masę dodać do gotującego mleka i chwilę gotować - nie przypalić. Powstały budyń ostudzić. Masło  zmiksować dodawać po 1 łyżce masy budyniowej. Powstałą masę budyniowo-maślaną podzielić na 2 równe części.

I masa czekoladowa:
W kąpieli wodnej rozpuścić masło, dodać rozdrobnioną czekoladę, kakao i cukier, wymieszać na jednolita masę. Ostudzić powstałą czekoladę i dodać do jednej części masy budyniowej i dokładnie wymieszać mikserem.

II masa adwokatowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i gęstniejącą wlać do adwokatu i dobrze rozmieszać. Dodać do II części masy budyniowej i dobrze wymieszać mikserem.



Ciasta napączować i przełożyć na przemian masami. Masą czekoladową posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować wg uznania.



Smacznego !

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zapraszamy wszystkich czytelników portalu www.bochniaisol.pl do przysyłania sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami, które zamieścimy w kąciku kulinarnym. Być może uda nam się wykreować regionalną potrawę bocheńską.

Najciekawsze przepisy opublikujemy na łamach portalu oraz w książce kucharskiej.

Przepisy prosimy przesyłać na e-mail: redakcja [at] bochniaisol.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Kącik kulinarny
Informacje
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Panorama Bochni na płótnie - wydruk 100 x 36 cm [od wschodu]

Panorama Bochni od strony wschodniej - wydruk na płótnie

299 zł Więcej...

Panorama Bochni na płótnie - wydruk 100 x 36 cm [zimowa]

Zimowa panorama Bochni od strony wschodniej - wydruk na płótnie

299 zł Więcej...

Panorama Bochni tzw. czegodajewka wydruk 100 x 36 cm [1]

Panorama Bochni a la Czegodajew wzorowana na obrazach ukraińskiego autora...

299 zł Więcej...