Prezentujemy naszym czytelnikom sałatkę śledziową ze śliwkami w occie (przepis na śliwki marynowane postaramy się zamieścić w terminie późniejszym). Recepturę na nią otrzymaliśmy od p.Adeli z Bochni, która przygotowywała ją na ostatki, czyli tzw. „śledziówkę”. Sałatka ta jest szybka w wykonaniu i bardzo pyszna. Można ją serwować na każda okazję - robi furorę.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Składniki:
12 płatów śledziowych (matjas) w oleju
3 jabłka
3 cebule czerwone
1 słoik śliwek w occie
1 mała śmietana
3-4 łyżki majonezu
2-3 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
Płaty śledziowe kroimy w pasy 1-2 cm.
Jabłko i cebulę kroimy w kostkę, natomiast śliwki pestkujemy i kroimy na ćwiartki jak widać poniżej.
Gdy wszystkie składniki są już pokrojone przygotowujemy sos śmietanowo-majonezowy, dodając do niego cukier.
Wlewamy do sałatki i mieszamy.
Uwaga: nie dodajemy soli ani pieprzu
Przekładamy sałatkę do salaterki i dekorujemy wg własnego uznania. Na foto poniżej dekoracja ze śliwek w occie (potrzebny był drugi słoik śliwek).
Życzymy smacznego !
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zapraszamy wszystkich czytelników portalu www.bochniaisol.pldo przysyłania sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami, które zamieścimy w kąciku kulinarnym. Być może uda nam się wykreować regionalną potrawę bocheńską.
Najciekawsze przepisy opublikujemy na łamach portalu oraz w książce kucharskiej.
Przepisy prosimy przesyłać na e-mail: redakcja at bochniaisol.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.