Thriller „W ułamku sekundy” w DKF Maciste

dodano: 2018-05-09 12:22
autor: AK | źródło: Kino Regis

W ułamku sekundy Dyskusyjny Klub Filmowy „Maciste” i Kino Regis zapraszają 10 maja (godz. 19:00) na nagrodzony Złotym Globem film Fatiha Akina „W ułamku sekundy”.

W ułamku sekundy


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Krytycy filmowi podkreślają precyzję, z jaką zrealizowana została filmowa opowieść. Zgodni są również co do tego, że emocjonalne napięcie i wiarygodność thriller zawdzięcza kreacji odtwórczyni głównej roli. Gra Diane Kruger budzi podziw. Reżyserskie mistrzostwo, doskonałe aktorstwo i wysoki poziom realizacji (zdjęcia, montaż) złożyło się na film wciągający i niezwykle poruszający.

Prelekcję przed filmem wygłosi Ewa Szponar - filmoznawczyni, absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, uczy w Warszawskiej Szkole Filmowej, współpracuje m.in. z czasopismem EKRANy, Kinem, portalem Onet.
 

Fatih Akin stworzył film głęboko poruszający i skłaniający do refleksji. Po seansie trudno nie zadać sobie pytania gdzie stoi granica w nienawiści, za którą kończy się nasze człowieczeństwo.
/ Marta Ossowska, Okiem Krytyka /

Ostry, precyzyjny. Uwodzi emocjonalnym napięciem.
/The Hollywood Reporter/

Znakomite, trzymające w napięciu, perfekcyjne kino. Najlepszy film Fatiha Akina od czasu „Głową w mur”.
/IndieWire/

„W ułamku sekundy” to najnowszy film Fatiha Akina, twórcy „Głową w mur”, „Soul Kitchen” i „Na krawędzi nieba”. W roli głównej: Diane Kruger („Bękarty wojny”, „Troja”, „Kopia mistrza”), której „W ułamku sekundy” zawdzięcza emocjonalne napięcie i wiarygodność. Film znalazł się w programie Konkursu Głównego MFF w Cannes 2017. Jury Festiwalu doceniło genialną kreację Diane Kruger, przyznając jej nagrodę w kategorii: Najlepsza Aktorka. Hollywoodzkie Stowarzyszenie Prasy przyznało „W ułamku sekundy” Złotego Globa w kategorii: Najlepszy Film Nieanglojęzyczny.

Treść:
W ułamku sekundy życie Katji (Diane Kruger) eksploduje i rozpada się bezpowrotnie, gdy jej mąż i kilkuletni synek giną w zamachu bombowym. Przyjaciele i rodzina próbują podtrzymać ją na duchu i zapewniają, że sprawcom zostanie wymierzona sprawiedliwość. Z czasem Katja poznaje tożsamość podejrzanych o udział w zamachu. Narasta w niej potrzeba zemsty na ludziach, którzy odebrali jej tych, których kochała.

Reżyser:
Fatih Akin urodził się w 1973 roku w Hamburgu w rodzinie tureckich emigrantów. Studiował na Akademii Sztuk Pięknych. Po zrealizowaniu dwóch krótkich filmów krótkometrażowych w 1998 roku udało mu się wyreżyserować pełnometrażowy debiut: „Szybko i bezboleśnie”. Kolejnym filmem był „W lipcu” (z Moritzem Bleibtreuem i Christiane Paul w rolach głównych) oraz dokument „Kiedy myślę o Niemczech - Zapomnieliśmy wrócić”, w którym opowiedział historię swoich rodziców. Z kolei „Solino” z 2002 roku traktuje o rodzinie włoskich emigrantów w Niemczech.
Przełomem w jego karierze okazał się film „Głową w mur” nagrodzony Złotym Niedźwiedziem na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie oraz Europejską Nagrodą Filmową. W kolejnym filmie - „ Życie jest muzyką” - opisał różnorodność muzycznej sceny w Stambule. Za „Na krawędzi nieba” otrzymał w 2003 roku w Cannes nagrodę w kategorii: Najlepszy scenariusz. Rok później wyreżyserował jedną z części nowelowego filmu „Zakochany Nowy Jork”. „Soul Kitchen”, hołd dla rodzinnego miasta reżysera, otrzymał w 2009 Nagrodę Specjalną na MFF w Wenecji. Tam też dwa lata później premierowo została zaprezentowana „Rana”.

Wybrana filmografia:
1998 – Szybko i bezboleśnie / Kurz und schmerzlos
2000 – W lipcu / Im Juli
2004 – Głową w mur / Gegen die Wand
2004 – Wizje Europy / Visions of Europe (segment „The Old Evil Songs’ Germany”)
2005 – Życie jest muzyką / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul
2007 – Na krawędzi nieba / Auf der anderen Seite
2008 – Zakochany Nowy Jork / New York, I Love You
2009 – Soul Kitchen
2014 – Rana / The Cut
2016 – Goodbye Berlin / Tschick
2017 – W ułamku sekundy / Aus dem Nichts

------------------
W UŁAMKU SEKUNDY /2017/
10 maja /czwartek/ 2018, godz. 19:00
Kino Regis, ul. Regis 1
bilety: 10 zł, 5 zł dla członków DKF-u
Zrealizowano przy wsparciu PISF
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Kultura
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Mini PC Android Zidoo X20

Mini PC odtwarzacz sieciowy z Android 6.0 (bez sklepu play)...

2 150 zł Więcej...

Kabel AnkaSat ANK SK-CU G120 1m

Bardzo dobrej jakości koncentryczny kabel satelitarny AnkaSat ANK SK-CU G120...

2 zł Więcej...

Player+ BOX z pakietem MAX na 90 dni

Player+BOX to urządzenie pozwalające na odbiór treści za pomocą usługi...

199 zł Więcej...