„Krakersiak” - placek bez pieczenia

dodano: 2014-03-10 15:45 | aktualizacja: 2015-01-25 19:35
autor: Anna Kawalec | źródło: inf.wł.

krakersiak Kolejny przepis, który prezentujemy pochodzi od Małgorzaty z Bochni. Wykonanie tego placka jest bardzo łatwe i szybkie. Placek może powstać w czasie 1 godziny. Nade wszystko „Krakersiak” jest bardzo pysznym, lekkim plackiem na każdą okazję. Uwielbiają go, tak starsze jak i młodsze łasuchy słodkiego deseru.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Składniki:
  • 3 paczki krakersów
  • 1 l mleka
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 kostka masła
  • 10 dkg płatków migdałowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 2 op. śmietan fix -u

Sposób wykonania:

Puszkę z masą krówkową wstawić do wody i gotować około pół godziny, aby była rzadsza i łatwo się rozsmarowała. Uprażyć migdały.



Ugotować budyń: z 1 l mleka odlać 1 szklankę, pozostałą część zagotować z cukrem. Do szklanki mleka dodać budyń, mąkę, żółtka i jajko, wszystko zmiksować. Do gotującego się mleka z cukrem dodać powstałą zmiksowaną masę, ugotować jak budyń.

Następnie budyń pozostawić do przestudzenia, jednak nie do całkowitego wystygnięcia. W czasie studzenia budyniu wyłożyć spód blaszki krakersami. Zmiksować masło i dodawać jeszcze ciepły budyń. Powstałą masę (jeszcze ciepłą) wyłożyć na krakersy. Na masę ponownie położyć warstwę krakersów i posmarować kajmakiem kakaowym i to przykryć trzecią warstwą krakersów.



Wszystko odstawić do schłodzenia. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch placka, równomiernie rozprowadzić i posypać prażonymi migdałami.





Smacznego !

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zapraszamy wszystkich czytelników portalu www.bochniaisol.pl do przysyłania sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami, które zamieścimy w kąciku kulinarnym. Być może uda nam się wykreować regionalną potrawę bocheńską.

Najciekawsze przepisy opublikujemy na łamach portalu oraz w książce kucharskiej.

Przepisy prosimy przesyłać na e-mail: redakcja at bochniaisol.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Kącik kulinarny
Informacje
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Odbiornik VU+ SOLO SE V.2 (wersja single)

SOLO SE - Version 2 znanego tunera Solo SE firmy...

739 zł Więcej...

Antena szerokopasmowa UNI-LINE 560HVD

Telewizyjna antena szerokopasmowa o strukturze logarytmicznej do pracy w obu...

75 zł Więcej...

Antena 80 transparent Click-Clack

Transparentna, offsetowa antena 80cm wykonana z przezroczystego akrylu, z zawieszeniem...

369 zł Więcej...